Jak wybrać stół, aby nie żałować?

Wybór stołu do salonu czy jadalni nie jest skomplikowany, pod warunkiem że przestrzegamy kilku podstawowych zasad. W niniejszym artykule postaramy się zaprezentować 5 cennych porad przed wizytą w salonie meblowym lub sklepie internetowym. Stosując się do nich nie będziesz żałować swojego wyboru.

Stół w jadalni lub salonie to serce całego domu. To właśnie w tym miejscu najczęściej podejmujesz gości serwując kawę czy zimne napoje. Spędzasz w tym miejscu dużą ilość czasu, dlatego nie ma mowy o kompromisach – musi być wygodnie i ładnie. Zanim przedstawimy 5 cennych porad wspomnijmy tylko, że stół do salonu czy jadalni powinien być solidny i trwały, aby służył przez wiele lat. Nie trzeba chyba również dodawać, że musi nam pasować pod względem estetycznym, a także dobrze komponować się z całością. Ale to są banały. Co zatem wziąć pod uwagę wybierając stół?

  1. Prostota zawsze się obroni – stoły z najnowocześniejszymi rozwiązaniami technologicznymi, dodatkami, przesycone zdobieniami czy oświetleniem LED niekoniecznie są dobrym rozwiązaniem. Zdecydowanie ważniejsza jest prostota całej konstrukcji oraz trwałość. Nie oznacza to oczywiście, że należy odrzucać nowoczesne rozwiązania na przykład jeśli chodzi o materiał. Warto jednak pamiętać, że finezyjne kształty czy niesprawdzone konstrukcje mogą działać na nas kusząco jedynie sezonowo. Moda może szybko przeminąć, a my będziemy żałować dokonanego wyboru. Lepszym wyborem naszym zdaniem jest zakup stołu uniwersalnego, który przez najbliższe 5 czy 10 lat nie będzie drażnił naszego wzroku.
  2. Solidność konstrukcji – jak już wspomnieliśmy stół do jadalni czy salonu będzie mocno eksploatowany każdego dnia. Kładziesz na nim ciężkie półmiski, talerze, dzbanki z herbatą. Czasami dzieciaki odrabiają na nim lekcje czy gracie w różne planszówki. Konstrukcja musi zatem być solidna. Warto sprawdzić mocowanie nóg do ramy i blatu. Jeśli masz możliwość dotknięcia stołu w salonie meblowym, dość łatwo sprawdzisz czy stół jest solidny. Kupując w Internecie przeczytaj dokładnie opis lub dopytaj sprzedawcę. W sklepie online masz więcej czasu na zakup i możesz spokojnie zadać więcej pytań poprzez maila czy formularz kontaktowy. Z całą pewnością najtańsze stoły, wykonane z nietrwałych materiałów nie zapewnią Ci solidności. Tu nie ma cudów. Uważaj na stoły sprowadzane z dalekiego wschodu. Polski producent produkujący w Polsce zawsze zapewni Ci lepsze meble. Zresztą Polska jest jednym z największym eksporterów mebli w Europie, cenionym na całym świecie.
  3. Dobór materiału – zwykle w sklepach masz do wyboru kilka podstawowych materiałów jak drewno, płyta, blaty z formiru czy metal. Tradycyjnym i najbardziej szlachetnym materiałem jest oczywiście drewno. Buk, dąb, orzech amerykański czy drewno egzotyczne to popularne materiały zapewniające solidność i wysoką estetykę. Znacznie tańsze są płyty z formiru, które zapewniają praktyczność i wytrzymałość, ale trudno doszukiwać się takich walorów estetycznych jak w przypadku drewna. Modne z kolei jest w ostatnim czasie połączenie metalu z drewnem. Stalowe nogi, malowane na przykład na czarno w połączeniu z drewnianym blatem biją rekordy popularności. Wybierając materiał kieruj się swoimi preferencjami oraz możliwościami finansowymi. Jeśli nie stać Cię na stół za 4 czy 5 tysięcy to nie zadłużaj się. Każda najmniejsza wada będzie denerwować podwójnie.
  4. Ważny jest kształt – w niewielkich jadalniach sprawdzają się stoły owalne, które zostawiają po bokach przestrzeń na przechodzenie. Ich kształt nie zmniejsza znacząco powierzchni do serwowania posiłków. Najpopularniejszym kształtem jest oczywiście prostokąt, który sprawdzi się w dużych jadalniach zaprojektowanych na planie prostokąta. Wręcz przeciwnie sytuacja wygląda w przypadku stołów okrągłych. Nie sprawdzą się one w klasycznych jadalniach na planie prostokąta.
  5. Rozmiary stołów – przyjęło się mówić, że dla 4 osobowej rodziny w zupełności wystarczy stół o wymiarach 165×90 cm, natomiast dla 6 osób lepiej sprawdzi się stół 200×100. Warto jednak rozważyć stół rozsuwany, który można w razie potrzeby rozsunąć na szerokość 300 cm i ugościć 10 lub więcej osób. Kupując stół weź również zapas na krzesło, które przy wstawaniu będzie odsuwane do tyłu. Lepiej tak dobrać wymiary stołu, aby wygodnie się poruszać wokół niego, na przykład podczas serwowania dań. Najlepiej, gdy przestrzeń wokół stołu wynosi z każdej strony minimum 100 cm. Musisz założyć również ewentualną komodę lub kredens, jeśli w przyszłości miałoby się znaleźć miejsce również dla tego mebla.

Artykuł został opracowany na podstawie materiałów udostępnianych przez jednego z czołowych polskich producentów mebli, prowadzącego sklep online pod adresem MODO4U.PL

Jak wybrać stół, aby nie żałować?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here