Zmywarki do sklepów mięsnych – co warto wiedzieć?

Zmywarki przemysłowe najbardziej popularne są w takich miejscach jak bary, restauracje i kawiarnie. Jednak miejsc, gdzie można je zastosować jest znacznie więcej. Świetnie sprawdzą się także w piekarniach i cukierniach. Czy można zastosować je także w sklepach mięsnych i masarniach? Odpowiedź brzmi tak!

Dlaczego zmywarki przemysłowe są tak powszechne?

Zmywarki przemysłowe są dzisiaj maszynami wykorzystywanymi w wielu branżach – nie tylko gastronomicznych. Dzięki nim w dużym stopniu poprawił się komfort, bezpieczeństwo oraz szybkość pracy. Producenci zmywarek gastronomicznych do wykonania konstrukcji zwykle stosują stal nierdzewną, dzięki czemu maszyny są trwałe i higieniczne. Przewagą zmywarki przemysłowej nad ręcznym myciem jest również fakt, że posiada dodatkowo funkcję wyparzania. W ten sposób podczas mycia każdorazowo eliminowane są groźne dla zdrowia drobnoustroje.

Zalety zmywarek przemysłowych w sklepach mięsnych

Dostępnych na rynku typów zmywarek przemysłowych jest sporo. Można znaleźć zarówno modele wolno stojące jak i takie do zabudowy. W przypadku sklepu mięsnego często stosowane są zmywarki kapturowe. Co jednak myje się w sklepie mięsnym?

Odpowiednia higiena w takich miejscach jak masarnie czy sklepy mięsne jest bardzo ważna. Mięso szybko się psuje, a pojemniki w których leżało należy odpowiednio umyć i odkazić. Zmywarka przemysłowa daje możliwość ekspresowego umycia wszystkich naczyń z którymi mięso miało kontakt, a dodatkowo gwarantuje pozbycia się nawet trudniejszych zabrudzeń np. z zaschniętej krwi.

Profesjonalna zmywarka przemysłowa posiada funkcję wyparzania, dzięki której w bezpieczny i przede wszystkim skuteczny sposób, wyeliminowane zostaną groźne bakterie.

Zaletą stosowania zmywarek w sklepach mięsnych i masarniach jest krótki czas pełnego cyklu mycia. Czyszczenie naczyń i pojemników w zmywarce, pozwala na skuteczne zaoszczędzenie czasu, który można wykorzystać w inny sposób, np. na obsługę klienta. Zmywarka nie tylko myje, ale i suszy naczynia, a to redukuje niebezpieczeństwo rozwoju bakterii czy grzybów i ogranicza potrzebne miejsce i personel.

Rodzaje zmywarek przemysłowych do sklepu mięsnego

Jak już wspomnieliśmy, zmywarki przemysłowe różnią się pod względem typów i zastosowań. Jedne dedykowane są do mycia szkła, inne do garnków – wszystko w zależności od zapotrzebowania. W przypadku sklepu mięsnego oraz masarni dużą pomocą mogą okazać się zmywarki uniwersalne i kapturowe.

Zmywarka uniwersalna ma małe rozmiary, jednak nadal pomieści wiele naczyń. Dodatkowo nie zajmuje dużo miejsca. Posiada kilka programów, które można dopasować do własnych potrzeb. W przypadku zmywarki uniwersalnej należy zwrócić uwagę na jej sposób zasilania. Można znaleźć takie z możliwością zasilania z sieci niskiego napięcia, oraz sieci trójfazowej o napięciu międzyfazowym.

Drugim rodzajem zmywarki, który znajdzie zastosowanie w sklepie mięsnym jest zmywarka kapturowa. Gabarytowo jest większa niż zmywarka uniwersalna, ale daje możliwość na dokładne mycie nawet dużych garnków i pojemników. To z pewnością najczęściej stosowany typ maszyny do mycia w sklepach mięsnych.

Zmywarki do sklepów mięsnych – co warto wiedzieć?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here